Working Cowhorse:

Door Ernst Claassen zag ik in Aken het onderdeel Working Cowhorse. Het leek zo op het eerste gezicht een onmogelijke opgave. Toen ik het op een onderlinge wedstrijd in Eersel eens probeerde, bleek de opgave niet zo vreselijk onmogelijk maar wel verslavend! Met endurancepaard c.q. draver Touch of Tenderness was ik out of pattern met reining (dit kan het paard echt niet) maar scoorde ik hoog in het fence work. De basis van het koeienwerk leerde ik bij de inmiddels overleden Willem Burgmeijer. Met KWPN paarden is het echter onmogelijk om dit goed te kunnen, aangezien ze er niet snel genoeg voor zijn. Willem en ik hebben wat afgelachen om de bloedfanatieke Touch of Temperament, die veel cowsence had maar lang niet snel genoeg was om de koe te stoppen. Na een aantal pogingen vloog ze dan op de koe af en mepte die gefrustreerd in elkaar, hetgeen natuurlijk echt niet mag.

Met nu echte Quarters onder mijn hoede, gaat ik me wederom verdiepen in deze prachtige tak van Westernsport. Het plan is om clinics te volgen bij de Western Movement in Eersel (Paul Derrez), waarvan we de eerste net achter de rug hebben en te gaan trainen bij Roel Breeurs, welke vlakbij ons woont. Op dit moment oefenen we bij Kurt Snoeks. Kurt is amateur en geeft ons belangeloos aanwijzingen.

Wat is working cowhorse?
Binnenkort de regels uit het WRAN boekje, maar in het kort bestaat deze wedstrijdsport uit twee onderdelen: Een reiningproef, genoemd "dry work", waarbij het paard zijn wendbaarheid, gehoorzaamheid en bereidwilligheid laat zien.

Lees op deze pagina wat de reiningproef inhoud.

De sliding stop en de spin.

Het tweede onderdeel is de test met de koe, "fence work" genoemd. In de fence work laat het paard zien dat ie over snelheid en "cowsence" beschikt. Cowsence, letterlijk vertaald als "gevoel voor de koe", is een aangeboren eigenschap, een soort natuurlijke aantrekkingskracht die de koe op het paard moet hebben. Vergelijk het met een jachthond. Het paard moet door overwicht de koe opdrijven en door snelheid de koe kunnen afsnijden en stoppen. In het fence work laten paard en ruiter de koe enkele malen op en neer op de korte zijde lopen, enkele malen op en neer over de lange zijde, een cirkel rechts en een cirkel links.

(foto's van Ingrid Peters, Working Cowhorse Arendonk 24 april 2005):

terug