The making of an Endurancehorse...

We hebben al enkele leuke endurancepaarden "gemaakt". Op deze pagina volgen we Olympic Joyner van Susan Jonk, die een na een geslaagde draf- en endurancecarriere nu een leuke nakomeling van Frodo hoopt te krijgen waar Susan haar sportcarriere mee kan vervolgen.


(Intro en foto's van Susan Jonk, waarvoor onze dank...)


In september 1993 kwam Joyner (Amerikaanse draver van Action Nevel en Olympia Aporga) naar de Mijzen polder in Noord- holland. Gekocht door Jolanda v/d Lee. Ze was vel over been en ze vertrouwde helemaal niemand ook was ze net gescheiden van haar veulen dus echt leuk was het allemaal niet. In die periode kwam ik ook weleens bij de boerderij waar Joyner stond en Jolanda (de eigenaresse) zei: Joh ga d'r eens borstelen, ik heb mijn eigen paard ook nog en als je wilt helpen, graag... Nou dat liet ik me geen 2x zeggen en enthousiast liep ik de stal in en binnen een seconde stond ik weer buiten. Joyner had daar geen zin in! Met veel pijn en moeite hebben we een halster omgekregen en ja hoor, toen kon het poetsen beginnen. Vreselijk vond ze het. Haar vacht zag er toen ook niet, heel rabberig en het deed haar ook pijn. Alleen poetsen met zachte borstels dus. Voet geven wilde ze helemaal niet, we hebben het met z'n 3en geprobeerd maar ze schopte ons gewoon opzij.


(voorjaar 1994)
Toen het inrijden: Opstijgen was een groot probleem en als je op haar rug zat, wilde ze alleen maar steigeren. Met veel pijn en moeite is het uiteindelijk gelukt dat Joyner normaal voorwaarts wilde gaan en ook nog eens redelijk luisterde (zolang je maar van de teugels afbleef!). Zo zijn we een jaar bezig geweest met elke dag borstelen, paard manieren leren en rijden in het weiland (want op de weg vond ik veel te gevaarlijk). Na een jaar kreeg ze ijzers en zijn we de weg op gegaan, alleen durfde ik toen nog niet want ze was zo supersnel met het er vandoor gaan of het bliksemsnel omdraaien. Altijd opletten dus. Bang was ze nergens voor en ook mijn zelfvertrouwen begon steeds meer te groeien. Alleen de rem was vaak nergens te vinden! Dus vond ik het eigenlijk wel een goed plan om dressuurles te gaan volgen. Wie weet zou ze er wat gehoorzamer van worden!? We mochten meerijden in een groepsles, wat een drama Joyner was. Een uur lang bezig geweest om alles en iedereen in te halen... Het lessen hebben we toch nog een tijdje volgehouden maar na een half jaar, van elke week een uurtje vechten had ik besloten om dan maar dressuur te gaan rijden in het weiland, kon ze ook niemand inhalen. Nou dat ging inderdaad beter. Inmiddels reed ik ook alleen buiten en ik hoefde nooit wat te doen, Joyner wilde altijd erg graag lopen en vooral een wedstrijdje met wielrenners gingen we niet uit de weg. In 1996 kwam ik iemand tegen bij mijn hoefsmid die endurance reed. Of we wilden helpen bij een wedstrijd .Nou dat vonden Jan (mijn vriend en groom) en ik wel wat en dat was het begin van een verslaving. In oktober 1996 reden Joyner en ik onze 1e wedstrijd in Katwijk. Joyner vond het geweldig! Wilde alleen maar erg hard dat leek mij niet verstandig maar ze bleef zo hard aan de teugels trekken dat ik 'savonds zulke zere armen had dat ik geeneens mijn haar kon wassen. Er moest dus wel wat veranderen wilden we verder met deze sport. In de winter zijn hard aan het werk gegaan (inmiddels kon ze ook goed galopperen) met Joyner om in 1997 een jaar in klasse 1 te gaan rijden. Het ging super ze was nooit moe! Langzaamaan zijn we gaan opbouwen naar klasse 3 (gingen wel wat jaren overheen) en Joyner vond alle wedstrijden altijd helemaal te gek. Ze had altijd zin om te lopen, ik heb haar nooit hoeven aan te sporen, meestal moest ik 'r juist inhouden. Ook is ze altijd goed uit een wedstrijd gekomen ze is maar 1x afgekeurd haar hartslag wilde niet zakken en later bleek na een bloedonderzoek dat ze ergens een onsteking had zitten in totaal heeft ze zo'n 1400 wedstrijdkilometers erop zitten. Hopelijk is ze nu drachtig van Frodo en zal er een mooi (endurance??) paardje uitkomen !!

De 1e Kennismaking verloopt prima. Joyner is bij aankomst al hengstig en vindt Frodo echt helemaal te gek. Ze wordt dezelfde dag nog gedekt en de dagen erna.

Als ze uit elkaar gehaald zijn, blijven ze naar elkaar hinniken.

Net als altijd neemt Frodo er zijn tijd voor.
En dat is moeilijk voor de henstige ongeduldige Joyner, die steeds achterom kijkt, waar ie blijft...

Maar dan doet ie eindelijk waarvoor ie aangenomen is...

"Kom dan!"

2e
dekking, volgende dag

Weer neemt ie alle tijd...

Maar merries snappen natuurlijk niet dat het dekken allemaal erg vermoeiend is en dat je het beter in een keer goed kunt doen, anders moet je nog een keer. hahaha.

 

En dan zit het erop. Nu maar afwachten wat er van komt...

 

Het moment waarop we allemaal zitten te wachten... (Behalve Frodo, want die wordt na zijn dekseizoen -wat praktisch ten einde loopt- gecastreerd...) Dokter Lambiet, onze huisveterinair, komt met de echo drie merries scannen. Poco en Yet zijn drachtig, Poco van Personality's Listo, Yet van Frodo, Joyner is ook drachtig maar iemand is iets te enthousiast bezig geweest (ik denk Joyner...) en het is een tweeling. Dr. Lambiet komt over 9 dagen terug scannen. De kans is redelijk dat een van de twee vanzelf verdwijnt. Als niet, dan moet hij er handmatig eentje verwijderen. Als dit goed gaat is er niks aan de hand en verloopt de dracht verder normaal. De kans is echter ook aanwezig dat naast de verwijderde vrucht ook de gezonde vrucht wordt afgedreven. Joyner zal dan weer normaal opnieuw en zonder problemen gedekt kunnen worden.

(Pffffffff... denkt Frodo, uitstel van "ballen"excecutie!)

De "operatie" is geslaagd en van de twee is er een over. Helaas geen foto, aangezien de assistente die niet opgeslagen had. Susan is vreselijk zenuwachtig en heeft zich al enkele keren laten misleiden. Doordat Joyner flink urineerde, leek het alsof ze weer henstig werd. Onder goedbedoelde maar erg bemoeizuchtige advisen van stalgenoten heeft ze haar paard in de maanden erna nóg enkele keren laten scannen....

Frodo is inmiddels gecastreerd en een heel stuk rustiger geworden.

Vervolg

 

Frodo

Susan

dekadvertentie

endurance

terug

.