Jack Velings:

Swift Current-Canada

Hier Jack Velings op de moeder van Rainy en grootmoeder van Tapas, By d'Or. Jack is een echte paardenman en heeft enkele leuke paarden gefokt. Wegens tijdgebrek is Jack niet vaak te vinden op de paardenrug. Inmiddels getrouwd met een Canadese vrouw, woont hij deels in Nederland, bij zijn dochters Linda en Sindy en deels in Canada bij zijn vrouw Katherine.
Hier volgt een interiew met onze hoofdsponsor. We wilden namelijk toch wel graag weten wat zijn band is met de paardensport en zijn liefde voor het westerngebeuren.
We vroegen hem naar zijn motivatie, zijn hobby en zijn bedrijven, IS en JVM.

Ik vond paardrijden als kind al fascinerend, maar in een groot gezin zit dat er gewoon niet aan. Toen ook mijn dochters Linda en Sindy het paardenvirus bleken te hebben, en we elke zaterdag op de manege in Eersel te vinden waren, heb ik de knoop doorgehakt en ben les gaan nemen. Mijn jeugddroom werd eindelijk werkelijkheid. Het Engelse rijden sprak me echter niet zo erg aan, maar ik leerde wel "Het paard" een beetje kennen. De zoon van de manege eigenaar, Peter vd Ven besloot op een gegeven moment voor zichzelf een Quarter aan te schaffen en ik deed mee. Sporty Guy en Wilhelmus, een zwarte en een palomino, kwamen en we hebben wat afgezien! Wilhelmus was een ropingpaard geweest en absoluut onbestuurbaar. Ook Sporty Guy had een ander verleden als gepland en was erg onbetrouwbaar. Op deze paarden hebben we een driedaagse gereden met Milly en Lotje. Het werd de mooiste vakantie van mijn leven! Sporty Guy heb ik op een gegeven moment ingerolen voor Dolly Mora's Baby, een goed getrainde en brave merrie, waar ik vooral in recreatieve zin veel plezier aan beleefd heb. In 1997 ben ik met twee vrienden op ruitervakantie in Canada (Kyle, Saskatchewan) gegaan, echt met koeien en trails. Ik was helemaal verkocht. Het jaar erop ben ik nog eens teruggegaan, nu met Peter vd Ven en Frank Helmer, de man van Milly. Ook in 1999 ging ik er terug heen, nu alleen. Ik leerde daar mijn vrouw kennen. Ze was de zuster van de eigenaresse van de Ranch. Om op het verhaal vooruit te lopen, ik ben dus met Katherine getrouwd en heb een ranch gekocht in Swift Current. Ik ben daar het grootste deel van het jaar te vinden en kom regelmatig terug om een goede band te houden met mijn familie en mijn bedrijven, IS en JVM.

Enfin, door dat werk met paarden en koeien ben ik verder gerold in het Westerngebeuren. In die tijd werd ook de Western Movement in Eersel opgericht en de eerste wedstrijden werden voor een deel door ons bedrijf, Interieur Systemen, gesponsord. Omdat ik graag win in sport én werk, ben ik bij Roel Breeur in Hamont Achel gaan trainen en heb er een goede Quarter gekocht, waarmee ik leuk gereden heb. Hollywood Trouble was een goed getraind cuttingpaard waarmee Roeel Europees Kampioen was. Ik behaalde de titel Reserve Kampioen Rookie in België en was daarmee geselecteerd voor de Wereld Kampioenschappen in Amerika. Ik ben er door tijdgebrek niet heen gegaan. Inmiddels had ik ook Peter Simons leren kennen. Van hem heb ik Fresnos King San gekocht, een veelbelovende dekhengst. Peter zou het paard zelf uit blijven brengen, om hem als dekhengst een goede staat van dienst mee te geven. Wat ik lang voor mijn familie verborgen had weten te houden, was dat ik ook By d'Or had gekocht, een schitterde paint merrie met uitmuntende papieren. Na mijn avonturen in Canada was ik steeds minder in Nederland en ik kwam niet meer aan rijden toe. Hollywood heb ik verkocht en met de merries ben ik gaan fokken. Van Dolly kwam de zwarte merrie Fresnos Poco Girl, welke nu uitgebracht gaat worden door Lotje. Uit By d'Or kwam de bonte hengst Rainy King San, gereden door mijn dochter Linda. Vader van beide paarden was natuurlijk Fresnos King San. Uiteindelijk heb ik ook By d'Or verkocht en de paarden allemaal naar huis gehaald. Het geld wat ik per maand uitgaf aan pension en training werd echt te gek!

Door mijn dochter Linda, die Rainy rijdt, haar man Eric, die als Rookie wedstrijden rijdt op Fresnos en Lotje, ben ik weer een beetje gepushd om te gaan rijden. Iedereen draagt zijn steentje bij en zo kunnen we de sport betaalbaar houden. Ik vind zelf cutting het mooiste, maar teampenning is momenteel beter haalbaar. Ik wil graag winnen, maar mijn familie heeft me overtuigd dat er meer is dan winnen....

Wat IS en JVM betreft, die heb ik zelf opgericht. Ik was in 1972 werkzaam in de wandsysteembranche en had goede ideeën. In 1977 heb ik mijn eerste bedrijfje opgericht, samen met een partner. Dat ging door wanorde van die partner niet lang goed. Op 16 augustus 1982, precies vijf jaar na de dood van Elvis (waar ik een echte fan van ben) startte ik Interieur Systemen Bergeijk, zonder partner! IS is een verkooporganisatie, gespecialiseerd in het produceren van wandsystemen in de ruimste zin. Van aluminium en staal leveren we alle kleuren, vormen, maten, etc. We richten kantoren, scholen, huizen en bedrijfsruimtes in. Alles specifiek op verzoek van de klant. 75 % is maatwerk. In 1986 verhuiste IS naar een groter pand op industieterrein de Belleman in Bergeijk. Daar kregen we 3000 m2 bedrijfsruimte. Aan de voorzijde kantoor, erboven de showroom en erachter de fabriek. We hebben momenteel zo'n 20 man personeel in vaste dienst en ernaast werken we met onafhankelijke onderaannemers.
Een jaar later is er een bedrijf bijgekomen: JVM (Jack Velings Metaal), welke zelf de produktie van IS doet. Door JVM wordt de aanvoer van matriaal een stuk makkelijker. Orders kunnen nu sneller verwerkt worden en de aanmaak van benodigd metaal is beter afgestemd op wat IS kan leveren. Een mooie combinatie.
Linda heeft een tijd op de zaak gewerkt maar koos toch voor een andere richting. Mijn andere dochter, Sindy werkt wel op het bedrijf, net als haar vriend Dirk. Mijn grote wens is dat IS en JVM later in de familie blijven, maar ik weet niet wat mijn kinderen willen of wat de toekomst zal brengen...

 

Fresnos King San

Rainy King San

Fresnos Poco Girl

terug