CATTLE DRIVE HOLIDAYS:

CAP artikel

Verenigde Staten:

Montana, Authentieke COWBOY-ervaring:
Deze familie drijft al generaties lang hun kuddes voor de zomermaanden vanuit Wyoming naar Montana. De kudde van meer dan 1000 koeien kan naar hartelust grazen op de bijna 14.000 hectare grond van de ranch van de familie. Deze ranch -gelegen op de oosthelling van het Pryor-gebergte in het zuiden van Montana- kent nog veel originele gebouwen, waaronder een groot hoofdgebouw uit het begin van de vorige eeuw. Er lopen bijna 200 paarden op de ranch. De quarter horses zijn door de familie zelf gefokt, daarnaast zijn er quarter kruisingen en enkele Appaloosa’s. Voor beginnende ruiters zijn er rustige paarden, voor de gevorderde uitdagende paarden. De ritten en uw plaats bij de cattle drive worden aan uw niveau aangepast. De maaltijden zijn ‘country-home-style’.

Cattle en Horse drives:
In mei vinden de cattle drives plaats van Wyoming naar Montana. In oktober en november vindt het veedrijven weer plaats in omgekeerde richting. Begin juli worden de koeien naar de zomerweiden hoog in de bergen gebracht. Zolang het weer het toestaat in het voorjaar, wordt er gekampeerd langs de trail. In het najaar en in de zomer niet. Uiteraard maakt een kooktent deel uit van het echte cowboy-kampement. Op 2 data vindt ook een horsedrive plaats waarbij de merrie kudde verplaatst wordt over dezelfde route.

Ranchweken
Vanaf eind mei tot eind augustus verblijft de kudde op de weidegronden in Montana. Deze kudde wordt de hele zomer vanaf de paardenrug verzorgd. U kunt tijdens deze weken kennismaken met alle voorkomende werkzaamheden. Denk hierbij aan brandmerken, vaccineren, het verzamelen van de stieren, verplaatsen van de kuddes, het verzamelen van verdwaalde kuddeleden enzovoorts. Er zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden. Te kiezen valt tussen een overnachting in het ‘bunkhouse’ met gemeenschappelijke badkamer; een kamer in het hoofdgebouw met semi-private badkamer of een ‘cabin’ met een eigen badkamer.

Canada:

Cattle ranch in Zuidwest Alberta.
In het zuidwesten van de staat Alberta, waar de eindeloze prairies grenzen aan de Rocky Mountains, vindt u een ranch uit 1881 waar u het echte ranchleven nog kunt meemaken. U maakt u deel uit van het boerengezin, eet met de familie in de eetkamer, relaxt in de woonkamer en slaapt in de cabin of in een van de twee gastenkamers met gemeenschappelijke badkamer. Met de rancher of een van zijn zonen gaat u te paard de heuvels in om de 700 koeien te controleren of te verweiden op de meer dan 1.600 ha grote ranch.
Op de ritten door de heuvels kunt u herten, elanden en zwarte beren tegen komen. Op de boerderij zijn er altijd verschillende karweitjes te doen: een hek repareren, koeien of paarden brandmerken, koeien melken of veedrijven. Naast koeien fokt men Appaloosa’s, Quarter horses en Percherons, Franse koudbloedpaarden. Tweemaal per week traint de plaatselijke ropingclub op de ranch voor het ”Team Roping”: twee ruiters vangen met lasso’s zo snel mogelijk een kalf. Als u altijd al mee heeft willen doen met veedrijven dan kunt u hier uw hart ophalen. Drie maal per jaar vinden er op de ranch cattle-drives plaats die twee dagen in beslag nemen. Een dag om de runderen te verzamelen en een dag om ze naar hun bestemming te drijven De eerste cattle-drive is begin juni, dan drijven we de jaarlingen naar het bosreservaat in de Porcupine heuvels. Tijdens de tweede cattle-drive eind juni volgen de fokrunderen dezelfde route. In de herfst worden alle runderen weer verzameld en terug naar de farm gebracht. De cattle-drives zijn zwaar en de deelnemers dienen in goede conditie te zijn om de twee lange dagen in het zadel vol te houden. Met een huurauto zijn bezoeken aan Banff, Waterton National Park en Calagry meer dan de moeite waard. In Juli wordt een aparte week georganiseerd rond de Calgary Stampede Rodeo.

Deze en meer reizen
zijn te boeken via:


BACK 2: